Forumun ana səhifəsi
"Xatırla ki, (insanın sağında və solunda onun bütün əməllərini) yazan iki mələk oturmuşdur!
Dediyi hər sözü (yazmaq üçün) onun yanında hazır durub gözləyən (iki mələk) vardır!"
(Qaf, 17-18) 
 MVSMVS   AxtarAxtar   İstifadəçilərin siyahısıİstifadəçilərin siyahısı   İstifadəçi qruplarıİstifadəçi qrupları   Qeydiyyatdan keçinQeydiyyatdan keçin 
 Şəxsi mə`lumatŞəxsi mə`lumat   Şəxsi ismarışlarınıza baxmaq üçün hesabınıza daxil olun.Şəxsi ismarışlarınıza baxmaq üçün hesabınıza daxil olun.   GirişGiriş 

İbrətamiz hekayələr
Səhifə Əvvəlki  1, 2

Yeni mövzu aç   Cavab göndər     Forumun ana səhifəsi -> Ədəbiyyat
Əvvəlki mövzu :: Sonrakı mövzu  
Müəllif İsmarış
Humeyra
nəzarətçi

Daxil ol: Çər. Fev. 04, 2004 22:03
İsmarışlar: 278
Şəhər/ölkə: Baku, Azerbaijan

İsmarışGöndərilib: Ç.a. Noy. 02, 2004 10:32 am    İsmarış mətni: Sitatla cavab ver

بسم الله الرحمن الرحيم (Rəhmli, Mərhəmətli Allahın adı ilə!)
AsSalamu alaikum.

Balaca mudrik muselman

Iller ewel Peygemberden- səllallahu aleyhi və səlləm - sonraki muselmanlar olan tabiinlerin vaxtinda Bagdad boyuk, ezemetli bir muselman sheheri idi. Bu sheherde coxlu Islam alimleri yashadigindan Bagdad Islam xilafetinin elm merkezi hesab olunurdu.
Bir defe Roma hokmdari oz qasidini Bagdada gondererek, muselmanlara 3 sual vermesini emr etdi. Sehere chatdiqda qasid Romadan geldiyni ve xelifeni gormek istediyini bildirdi. Dedi ki, muselmanlara 3 chetin sual verejek. Eger suallara jawab vere bilmeseler, Roma hokmdari oz qoshununu Bagdada gonderejek.
Onda xelife qasidi oz sarayinda devet etdi. Gonderilen elci yuksek 1 tribunaya cixaraq, dedi:
- Men sizin yaniniza 3 sualla gelmisem. Eger jawab vere bilseniz, Roma hokmdari sizi aglinza gelmeyejek coxluqda qiymetli hediyyelerle mukafatlandirajaq. Yox, jawab verem bilmeseniz, qanli muharibe baslanajaq. Belelikle, menim suallarim:
1. Allahdan ewel ne var idi?
2. Allah hara baxir?
3. Halhazirda Allah ne ile mesguldur?
Agsaqqallar susdular...( Onlarin yerinde olsaydiniz, siz bu 3 "sual"a jawab vermeye juret ederdinizmi ). Birden zerif bir usaq sesi esidildi:
- Ata, atajan, olarmi men bu qasidin suallarini jawablandirim
Bu, atasiyla mejlise gelmis balaj 1 oglanin sesi idi. Usaq xelifeden izn aldi. Romali uzunu balaja muselmana tuaraq, ozunun ilk sualini verdi:
- Allahdan ewel ne var idi?
Oglan jawab verdi:
- Saya bilirsinizmi?
- He,-kisi dedi, kinaye ve istehza ile elave etdi-elbette
- Ele ise 10-dan geriye dogru saymaga baslayin.
Romali saymaga basladi.
- 10, 9, 8...
Ele ki, "1"-e chatdi, dayandi.
- Bes 1-den sonra?
- Vahidden sonra reqem yoxdur, 0=hech ne var.
- Eger jebri vahidden sonra hech ne yoxdursa, bes sizin agliniza neje gele biler ki, O Vahid Olandan ewel nese ola biler Allah Eweldr, Axirdir, Gizlidir, Gorunendir...
Romali bele keskin jawab gozlemediyinden heyrete dusdu. Ikinji sualini verdi:
- Ele ise, de gorum Allah hara baxir?
- Sham getirin ve onu yandrin, zehmet olmasa.,- oglan jawab verdi,- ve onun isiginin hansi terefe yoneldiyini mene deyin.
- Shamin nuru ki, 1 terefe yonelmir, o eyni zamanda hem shimala, hem jenuba, hem qerbe, hem de sherqe yonelir- kishi heyretlendi.
Balaja muselman bildirdi:
- Eger fiziki ishiq butun 4 terefe yayilirsa ve siz de jawab vere bilmirsinizse, ishiq konkret hara yonelir, neje agliniza gele biler ki, Allah- en parlaq ishiq, Nur yalniz 1 istiqamete baxa biler?
Bu balajanin jawablari qarsisinda Romali heyret icinde qalmisdi. 3-ju sualini vermeye hazirlasirdi ki, usaq dedi:
- Dayanin Gorduyunuz kimi siz suallari verirsiniz, men ise onlari jawablayiram. Isterdim ki, menim jawablarim da sizin suallariniz kimi yaxsi esidilsin. Olarmi men sizin suallari veridyiniz tribunaya qalxim
Romali bunu usaq shiltaqligi, belke de tekebburu ile baglayib razilasdi, oglan tribunaya qalxdi.
Bele olduqda kishi 3-ju sualini verdi:
- De gorum, Allah indi ne ile mesguldur?
- Allah Islama lag eden birini yuksek bir yerde gordukde onu haminin gozu qarsisinda lap asagiya enmeye mejbur etdi. Allahin Tekliyine, Vahidliyine inanani ise yukseklide berqerar ederek haqqi onun vasitesile hamiya catdirdi. Belelikle, Allah Quranda buyurur:
"...O hər gün (hər an) bir işdədir (birini öldürər, birini dirildər; acizə kömək, zalıməa zülm edər; birinin duasını qəbul edər; birinə mərhəmət əta edib digərinə cəza verər. Bir işlə məşğul olmaq Onu digərindən yayındırmaz).
(Quran, ar_Rahman 29)
Romalinin jamaatin gulusu altinda, biabir olmus veziyyetde oz vetenine qayitmaqdan basqa bir cixi yolu qalmadi.
Iller kecdi... Oglan boyuyub Islam dunyasinin en meshur alimlerinden biri oldu. Adi abu_Hanifa olsa da, imam al_Azam adiyla taninirdi...
Allah jumlemize bele xeyirli, mudrik muselman ovladlar qismet elesin...Ameen!
Əvvələ qayıt
İstifadəçi mə`lumatlarına bax Şəxsi ismarış göndər Yahoo MSN
kapitan

Daxil ol: C. İyun 18, 2004 15:44
İsmarışlar: 108

İsmarışGöndərilib: Ç.a. Noy. 02, 2004 4:32 pm    İsmarış mətni: Sitatla cavab ver

yazı əla idi Allah razı olsun
Əvvələ qayıt
İstifadəçi mə`lumatlarına bax Şəxsi ismarış göndər
azeri
yazar

Daxil ol: B. Fev. 29, 2004 13:53
İsmarışlar: 39

İsmarışGöndərilib: B. Noy. 07, 2004 9:51 pm    İsmarış mətni: Sitatla cavab ver

vaxtinda qilinmayan namaz
Her gun ezan sesi gelende nenesi nevesine "ay bala,dur namazini qil"deyer,neve ise "hele 2 saat erzinde qila bilerem "deyir,belece de namazini lap son anda qilirdi.
Bu defe yene de nenesi onu namaza sesledi"a bala,namazin qurtarmasina 5 deqiqe qalib" dedi.Neve tez telesik yerinden qalxib hamama getdi,destemaz alib,hech elini bele qurulamadan namaza bashladi.Secdeye gedende uzerine sanki agirliq chokdu.Gordu ku,qiyamet gunudur,Allah ve peygemberler,melekler....Bunu sorgu-sual edirler"namaz qilmisan,oruc tutmusan,zekat vermisen?"Oglan da cavablandirir ve bu zqaman qeybden ses gelir " Cehenneme!"Oglan ozunu itirir.Cehennem melekleri onun qollarindan tutub Cehenneme surukleyirler.Oglansa hey qishqirir"Allahim,sen ki bize,namaz qilib,oruc tutanlara cennet ved etmishdin,axi ne oldu?"Melekler ise ona mehel qoymur cehenneme dartirdilar.Oglani cehennem odunun ustune atmaq erefesinde bir el onu tutub saxladi.Bu nurani bir kishi idi."sen kimsen?"oglan sorushdu ondan."men senin namazlarinam.nece ki,sen meni gec qilirdin,men de seni ele gec qurtardim cehennem odundan..."
Bu an oglan sanki yuxudan ayildi.Hele de secdede idi,ter onu basmishdi.Ne idi bu?Allahdan gelen bir isharemi?
hemin gunden etibaren namazi vaxtinda qilmaga bashladi Oglan...
Size de ey muselman baci ve qardashlarim,vaxtli vaxtinda namazinizi qilmagi ve namazda sehlenkarliq etmemeyi tovsiyye edirem.
Əvvələ qayıt
İstifadəçi mə`lumatlarına bax Şəxsi ismarış göndər
Humeyra
nəzarətçi

İsmarışGöndərilib: B.e. Noy. 08, 2004 3:27 pm    İsmarış mətni: Sitatla cavab ver

AsSalamu alaikum.

Olmuş əhvalat.

- Dostum yandi,- abu AbduLLah neql edir:- "1 muddet ewel yasadgim ve heyatimin gedisini butunlukle deyisdiren bir hekayeni neje danisim, bilmirem. Eslinde, men bu barede danismaga qerar vermemisdim, anjaq Allah Taalaya qarsi olan mesuliyyet hisslerin uzunden Rebbime usyan eden bezi genjleri ve “eshq” adini verdikleri bosh 1 xeyala dushen bezi genj qizlari xeberdar etmeyi qerara aldim....
Biz 3 dost idik. Avaraliq ve tenbellik bizi 1 yerde saxlaird. Xeyr, xeyr 4 neferdk, dordunjumuz sheytan idi ...Shirin sozlerle saf ve mesum qizlari aldadirdiq ve uzaq ekin sahelerine aparirdiq. Orda bizim qelbimizin ve icimizdeki duygularin olduyunu, onlarin yalvarislarina qulaq asmayan qurdlara cervrildiyimizi gorub heyrete gelirdiler
Gunlerimiz ve gejelerimiz ekin sahelerinde, cadirlarda, sahilde, avtomobillerde beleje kecirdi. Ta ki, esla unutmayajagim o gun gelib chatanadek...
...Her zamanki kimi 1 ekin sahesine getmisdik. Her shey hazir idi. Her birimiz ucun 1 qurban Lenete gelmis icki ...Unutdugumuz tek 1 shey yemek idi. Bir az sonra aramizdan biri avtomobili ile axsam yemeyi almaga getdi. Cixanda saat teqriben 6 idi. Bir saat kecdi, gelmedi, 2 saat kecdi qayitmadi...Saat 10 olanda narahat oldum ve masinla onu axtarmaga getdim. Bir azdan qabaqda alov sholelendiyini gordum. Catanda teejjublendim, cunki boyru uste asmis yanan masin dostumunku idi. Telesik yuyurub onu yanan masindan cixarmaga calisdim. Bedeninin yarisini komurlesmis gorende shoka dusdum. Feqet hele yashayirdi. Onu cixartdim. Bir az sonra gozlerini acdi ve sayiqlamaga basladi:
- Yangin...yangin...
Onu xestexanaya catdirmaga telesirdim. Amma aglamsinmis sesle bele dedi:
-Faydasi yoxdur, catmayajagam.
Goz yashlari meni bogurdu. Dostumun gozlerimin onunde olmesine tamasa edirdim. Birden cigirtisindan diksindim:
- Ona ne deyejeyem Ona ne deyejeyem?!
Dehset icinde ona baxib sorusdum:
- O kimdir Kimi deyirsen
Sanki derin quyudan gelen sesle:
- Allah...
Butun vujudumu ve hisslerimi qovuran 1 dehset hiss etdim. Dostum ani olaraq, berkden qisqirdi ve janini tapsirdi. Gunler kecdi. Amma olen dostum, o gun gozumun qabagindan cekilmirdi....Alov onu udmusdu o ise hayqiriridi: “Ona ne deyejem? Ona ne deyejem? ”
Eyni suali oz-ozumden sorusdum:
- Bes men...Men ona ne deyejem?...
Gozlerim doldu. Qeribe 1 urpesme dusdu janima ve hemin an subh azani veren muezzin sesini esitdim:
Allahu Akbar, Allahu Akbar, Eshedu ella la ilaha illeLLah, Ashhadu enna Muhemmeden RasuluLLah”
O an bunun heyatimin ewelki dovrune perde cekmek ucun mene edilen xuxusi bir dawat oldugunu hiss etdim. Meni nur ve hidayet yoluna dawat edirdi. Yuyundum, destemaz aldim, bedenimi uzun iller saran bu pislikden temizledim. Namaz qildim... O gunden beri 1 ferz bele qacirmadim. Ozunden basqasina hemd edilmeyen Allaha hemd olsun ki, basqa 1 insan oldum. Allah Taalanin iznile Umre Hejjne getmeim mumkun oldu. InchaAllah, gelejekde de qesdimde Hejj ziareti var...Kim bilir...Omurler Allahin elindedir...

Redaktə edən: Humeyra, son redaktə tarixi: Çər. Noy. 10, 2004 4:12 pm, cəmi 1 dəfə
Əvvələ qayıt
Humeyra
nəzarətçi

İsmarışGöndərilib: Ç.a. Noy. 09, 2004 5:46 pm    İsmarış mətni: Sitatla cavab ver

AsSalamu alaikum wa RahmatuLlahi wa Barakatuhu!

Bir stəkan süd

Seher hava yaman shaxtali idi. Kimsesiz oglan tehsil almaga getmek ucun xirda meishet eshayalari sataraq, yol pulunu qazanmaga calisirdi. Soyuq hava, dunen gunortadan beri hec ne yememesi yavas-yavas bu balaja oglanin jiliz bedenine oz te`sirini gostermeye basladi. Bashi herlendiyi ucun yaxinliqdaki evden yemeye 1 shey xahis etmek qerarina geldi.
Qapini acan genj qadini gordukde utandi ve 1 stekan sudan basqa hec ne istemedi.
Genj qadin oglanin aj oldugunu basa dusdu, ona bouk 1 stekan sud getirdi.
Oglan sudu qurtum-qurtum icdi, sonra ise sorusdu:
- Sude gore size ne qeder borjluam
- Hec ne qeder ,-qadin gulumsedi ve elave eledi,- anam hemise xeyirxah islerin haqqini Allahin verejeini deyerdi.
- Ele ise men de merhemetiniz ucun size dua edejem Very Happy ,-balaja AbduLlah sevinjek elave eledi.
Evden uzaqlasdiqja, ozunu hem tox hiss edirdi, hem de Allaha olan sevgisinin bire-yuz artmisdi.
... Iller kecdi...Hemin qesebede cox sey deismisdi. Genj qadin qojalmisdi. Nadir tapilan agir xestelik hec jur ona aman vermirdi. Yerli hekimler qadinin mualijesini sheherdeki heimlere tapsirmagi meslehet gorduler. Meslehet gorulen klinikanin bash mutexessisi AbduLLah adinda hekim idi.
Qesebenin adini esitdikde, hekimin gozlerinde qeribe bir qigiljim oynadi. Doktor AbduLLah 1 deqiqe bele dusunmeden pasienti yoluxmaga qerara aldi.
Palataya giren kimi xeste qadini tanidi. Derhal emri altinda olan hekimlere qadinin mualijesi olan mumkun olan butun tapsriqlari verdi.
Uzun mualije kursundan sonra qadin temamile sagaldi....
Odenish kagizinda doktor AbduLLah nese qeyd ederek, xesteye catdirilmasini istedi.
Yasli qadin odensih kagizindaki meblege guju catmayajagini bildiyinden, elleri titreye-titreye "BismiLLah" dedi ve zerfi acdi...
"Odenmisdir" bolmesinde elle yazilmis "1 stekan sudle" sozlerini gordukde teejjub etdi, yavas-yavas iller ewel ondan su isteyen ariq, balaja oglanin xeali gozleri onunde janlandi...Ve 1 stekan sud...
Goz yaslari ve sevinj icinde picildadi:
- Insanlarin komeile bize gonderdiyin sonsuz Merhemetin ucun cox sag ol, ya Rebbim...

Hedis: Allah Rasoolu- səllallahu aleyhi və səlləm -:"Kim oz halal qazanjindan 1 xurma denesi qeder bele sedeqe verse, Allah bu xurma denesinin evezini ona dag qeder qaytarar".
Buxari, Muslim
Əvvələ qayıt
Humeyra
nəzarətçi

İsmarışGöndərilib: Ş. Noy. 13, 2004 1:17 am    İsmarış mətni: Sitatla cavab ver

AsSalamu alaikum.

Olmuş əhvalat

Gunlerin birinde imanli, jawan bir muselman Islamdan uzaq bir heyat terzi yasayan tanisinin Juma namazinda onunla birlikde ciyin-ciyine namaz qildiginin sahidi olur. Cox sevinir...Sevinir ki, Allahin komei ile qardaslarindan biri de artdi, 1 muselman da oz dinin tam mahiyyetini anlaib, Allahin rizasini qazanmaq ucun elinden geleni edejek...Allaha hemd ve sena etdi.
...Gunler kecirdi...
Artiq tanisini tez-tez mesjidde gormek olardi.Peygember- səllallahu aleyhi və səlləm -in Sunnesine uygun geyimi, xariji gorunusu ile o tam bir muselman kimi gorunurdu...
...Zohr namazina yarim saat qalmis genj destemaz almaq ucun ayaga qalxdi.
- AsSalamu alaikum, qadas.
- Wa alaikumasSalam - tanisinin sesini esiden muselman gulumsundu ve uzunu ona cevirerek hal-ehval tudu-Nejesen, nevar, ne yox?
- Shukur Allaha, sen nejesen?- tanisi bu defe jawab vermek novbesini ona oturdu.
- AlhamdAllah, her shey yaxsidir.
- Bilmirsen, maashi ne waxt verejekler?
- Ne maash? - muselman teejjublendi.
- 300$ deirem de...Bes deirdiler maash verejekler her ayin axiri...
Bir anliq fikre getdi. Quranda gosterilen ve Mohammad Peygember- səllallahu aleyhi və səlləm -in tovsiyye etdiyi kimi yasamaga calisan muselmanlara muxtelif leqebler qosaraq, avam jamaatda onlara nifret oyatmaga calisan Islam dusmenleri onlarin "qanicen, bashkesen" olduqlarina dair dedi-qodular yairdilar...Bes nie axi gunu-gunden (alhamdAllah) onlarin sayi artir Buna da jaab tapmisdilar..."Onlar"dan olan her kese ayliq mueyyen mebleg pul verirdiler guya ki.
Genje her shey aydin oldu:Her gun vaxtli vaxtinda edilen ibadetler, zikrler, 1 defe de olsun buraxilmayan Juma namazi, saqqal...SubhanAllah, tanisi butun bunlari Allahin rizasini qazanmaq ucun yox, 300$ ucun edirdi Ebedi xoshbextlik ucun yox, 300$ ucun...Heyf...
- Niye fikre getmisen, bilmirsen hacan verilejek maash ,- tanisinin aramsiz verdiyi sual onu fikirden ayirdi:
- Axiretde...

Emellerimizle yalniz Onun rizasini qazananlardan olaq...Ameen!

WasSalam.
Əvvələ qayıt
Humeyra
nəzarətçi

İsmarışGöndərilib: B. Dek. 05, 2004 12:17 am    İsmarış mətni: Sitatla cavab ver

AsSalamu alaikum.

Hər işdə bir xeyir var.

Qedim zamanlarda bir padshahla onun mudrik veziri yasairdi. Padsah oz vezirinin aglina, mudrikliyine hormet eder, butun islerinde onunla hesablasar, hara getse, ozu ile aparardi. Ne ise bir pis shey bas verdikde vezi hemise bele bir soz islederdi:" Herisde 1 xeir var" ve bu sozden sonra padshah hemise teskinlik tapardi.
Gunlerin birinde padshah diqqetsiz hereket edib barmagini zedeledi, infeksia dusen barmagi logmanlar kesmeye mejbur oldular. Padsahin kederlendiyini goren vezir dedi:
- Her isde bir xeyir var.
Barmagini itirdiyi ucun qani qaralan padsahi bu defe qezeb burudu:
- Bu isde ne xeir ola biler axi
Qezeblenmis padsah veziri qaranliq zindana salmagi emr etdi. unu goren vezir dedi:
- Bilmek olmaz, belke de belesi menim ucun daha xeirlidir.
Bundan sonra vezir uzun muddet zindanda hebsde qaldi...
...Gunlerin bir gunu padsah oz eyanlari ve kesikcilerile birlikde ova cixdi. Ov ede-ede hamidan uzaqlasan padsah azdigini hiss eledi. Bir az sonra padsahi buplere sitayis eden bir qebile esir goturdu. Qebilenin agsaqqallari padsahi oz butlerine qurban kesmek isteyirdiler ki, bir barmaginin olmadigini gorduler. Vehsiler barmaqsiz qurbanin butlerinin qezebine sebeb olajagini dusunub, bu fikirlerinden el cekdiler....
Bir az sonra Allahin komeile ne eir, ne de ziyan vermek iqtidarinda olmayan das butlerin onunde kesilerek qurban edilmekden itiriyi barmagina gore xilas olan padsahin janini birteher bu qebileden qurtararaq,oz sarayina gelib catdi...
Oz taxtina eylesen kimi birinji isi vezirin zindandan cixarilmasini ve huzuruna getirilmesini emr etmek oldu.
Veziri getirdikden sonra padsah ayaga qalxaraq, vezirine yaxinladi, oz emellereine gore ondan uzr isteyerek, yalniz indi Allahin her isi, eleje de barmagini itirmek meselesini neje kamil yoluna qoydugunu, nizama saldigini anladigini bildirdi ve semimi qelbden Allaha shukr etmeye basladi.
Emosialar axini zeifledikde ise vezirinden sorusdu:
- Sevimli vezirim, men her sheyi anladim. Lakin birje seni zindana salmagi emr etdikde "yeqin ki, bu isde de 1 xeir var" demeinden basqa. Bes bu sozde gizlenen mudriklik nedir
Vezir jawab verdi:
- Ozunuz de bildiyiniz kimi, men her yere sizinle birlikde gedirem. Eger meni zindana salmasaydiniz, sizinle birlikde men de ova getmeli olajaqdim ve vehsiler de meni qurban kesejekdiler. Ona gore de deirem ki, Allahin iznile, her isde bir xeir var.

Bu hekaede qederine agir, cetin imtahan dusen her bir insani Allaha shukr etmeye vadar eden kicik bir ismarish var. Bilin ki, cetinlikler, sinaqlar ne qeder cox, ne qeder agir olsa da, sonda bizi hem bu dunyada, hem de aixretde mukafat gozleir! Very Happy
Əvvələ qayıt
Humeyra
nəzarətçi

İsmarışGöndərilib: B.e. Dek. 20, 2004 12:51 pm    İsmarış mətni: Sitatla cavab ver

Kəsişmə nöqtəsi

* * *

- Hə biz müsəlmanıq, - ata dediklərinin tam mahiyyətinə varmadan başı ilə dediklərini təsdiqlədi, - Müsəlmançılıq bizim adət ənənəmizdir və mən sənin bazar günləri aparılacaq ərəb dili dərslərinə getməyində pis heç nə görmürəm.
- Əhməd, - həyat yoldaşı ərinin sözlərinə qarışdı,- özün fikirləş, ərəb dili uşağın nəyinə lazımdır axı Quranı ərəbcə oxumaq bacarığını o harda tətbiq edəcək
- Evdə boş-bekar oturmaqdan min dəfə yaxşıdır,- ata etiraz etdi- Həm də cürbəcür ekskursiyalar, viktorinalar da keçiriləcək, qoy getsin.
10 yaşlı Məryəm sakitcə ata-anasının hansı qərara gələcəyini gözləyirdi. Atası Əhməd və anası Fatimə qədim müsəlman-tatar nəslindən olsalar da Belarusiyanın paytaxtı Minsk şəhərində yaşayırdılar. İllər və mövcud şərait bu ailəni o dərəcədə assimilyasiaya uğratmışdı ki, İslam barədə təsəvvürləri demək olar ki, yox dərəcəsində idi. Quran onların kitab rəflərində birinci yerdə yerləşsə də, kitabın üzü bircə dəfə də olsun, oxunmaq üçün açılmamışdı. Ata düz deyirdi- çoxlarımız kimi onlar da öz dinindən bixəbər olan müsəlmanlar idilər...

* * *

3 aydan çox idi ki, Məryəm ərəb dili kurslarına gedirdi. Burda hər şey ona xoş gəlirdi- Əli müəllim də, Belarusiyadakı məscidlərə təşkil olunan ekskursiyalar da, məşhur "kim Quran haqqında nə bilir " yarışması da. Burda hər kəs bir-birilə gözəl rəftar edirdi- böyüklər də, kiçiklər də...
O, bir tərəfdən Quranın tərcüməsini oxuyur, bir tərəfdən də yavaş-yavaş ərəb dilini öyrənirdi. Əli müəllim tez-tez ona oxumaq üçün İslama dair kitablar verirdi. Məryəm istirahət günlərinə və tətllərdə vaxt tapıb İslamla daha da yaxından tanış olmaq qərarına gəlmişdi.
Qızcığazın balaca ürəyi günəşə ehtiyacı olan yaşıl toxum kimi öz dininə daha da bağlanırdı. Artıq hər dəfə yoldaşlarıyla görüşəndə "Xoş gördük" əvəzinə "ƏsSalamu aleykum" dedikcə qəlbini sevinc və fərəh hissi bürüyürdü. Elə bil ki, dediyi "salam" təzədən özünə qayıdırdı...

* * *

Ardı var...
Əvvələ qayıt
Humeyra
nəzarətçi

İsmarışGöndərilib: Ş. Dek. 25, 2004 10:02 pm    İsmarış mətni: Sitatla cavab ver

* * *

Meryem ilk cetinlikle Ramazan ayina az qalmis qarsilasdi.
- Bagisla, ana, amma men kolbasa yemeyejem,- seher yemeinde sufre arxasinda oturmus qizjigaz anasina bildirdi.
- Neje yeni "yemeyejem" - ana teejjublendi.
- Axi bu haram heyvanin etindendir, ana,- Meryem demek olar ki, piciltiyla anasina jawab verdi ve gozlerini yere dikdi.
- Ne "haram", qizim - sufre arxasinda onlarla birlikde oturan ata sesini qaldiraraq, sohbete qarisdi, - sizi yeqin o ereb dili kurslarinda bele telimatlandirirlar, he Ye, vessalam ...
Sonra ise neyise xatirlaib elave eledi:
_ Beyem Quranda ata-anaya hormet elemek lazimdir, onlarin sozunden cixmaq olmaz yazilmaib Bir ozun fikires...
Meryem jawab vermek evezine derinden "ah" cekdi. Ata duz deirdi. Muqeddes Quranda ve sehih Hedislerde defelerle bu barede oxumusdu.
-Ona gore de gerek valideylerin sozune qulaq asasan, - deye qizjigaz dusundu.
Meryem goz yaslari icinde, gujle buterbrodu yeib, agzini su ile yaxaladi ve teleseerek, mektebe yollandi.
Butun gun qizin beyninde suallar dolanirdi.
- Ata-ana isteirse, gunah elemek olar ki Ne ise duz gelmir...- bu fikir Meryeme rahatliq vermirdi.
Qiz ele mektebdenje Eli muellime zeng vurub onunla tejili gorusmek qerarina geldi.
Eli muellim balaja telebesini mulayim, xos bir tebessumle qarsiladi ve sakitlesdirdi. Coxillik is praktikasinda o, bu tip hallarla defelerle qarsilasmisdi. Shubhesiz ki, Allahin qoydugu qayda-qanunlari hetta ata-ana xatirine de olsa pozmaq olmaz-bunu bilirdi. Lakin balaja qizin psixikasina zerer yetirmeden ve valideylerile Meryem arasinda konflikt olmasin deye bunu neje basa salmali Bax, bu meselede kifayet qeder ehtiyatli, sebrli olmaq lazim idi...
- Her sey yaxsi olajaq, inchaAllah,- qojaman muelim Meryem sakitlesdirirdi,- her sey yaxsi olajaq...

* * *

Novbeti konflikt Meryemi 1 hefte sonra, mektebe hijabla getdiyi zaman gozleirdi.
_ Terrorist ,- deyerek, sinif yoldaslari qiza satasirdilar.
- Bu ne biyabirciliqdir ,- muellimler onlardan gerie qalmirdilar. Sinif rehberi Meryemin gundeliyine valideynlerinin mektebde bu mesele ile elaqedar kecirilejek ijlasa cagiris yazisini qeyd eledi...
Ijlasda qiz "niye basini baglairsan " sualina Quran ve Sunnede bele buyurulmusdur, odur ki, Allahin emrine riaet elemek lazimdir jawabini verdikde ijalasdakilar menali sekilde bir-birine baxdilar.
- Gorurusunuzmu, bu jur kurslar, adami ne veziyyete qoyur,- deye mudir agilli soz deyen adamlar kimi ijlas istirakcilarina nezer saldi.
- Bu biyabirciliqdir - sinif rehberi mudirle hemfikir oldugunu bildirmek ucun sesini qaldirdi.
Meryemse hec ne esitmirdi. Ne mekteb mudirinin Eli muellimi usaq ve valideynler arasinda naraziliqlara sebeb oldugu ucun mehkemeye vermek hedesini, ne musiqi muellimesinin sektantlar haqqinda "meruzesini"...Meryemin valideynler ise hec ne danismir, yalniz aradabir ogrun-ogrun qizlarina baxirdilar...

* * *

Ardi war...
Əvvələ qayıt
Humeyra
nəzarətçi

İsmarışGöndərilib: Ç.a. Dek. 28, 2004 4:40 pm    İsmarış mətni: Sitatla cavab ver

* * *

Artıq 2 həftə idi ki, Məryəm kurslara getmirdi. İki hefte idi ki, o, dostlarını, Əli müəllimini görmürdü. Valideynləri ona çoxsaylı qadağalar qoymuşdular. Hətta namaz qılmağa da icazə vermirdilər....
Qızcığaz fikir çəkirdi. Amma bu belə davam edə bilərdimi Balaca qızın zəif orqanizmi buna nə qədər tab gətirə bilərdi Axı Allahın hidayət etdiyi kəs üçün başqalarının fikr, hətta həmin adamın öz fikri də vacib ola bilməzdi Çünki Uca və Nöqsansız Allah hər şeydən üstündür...
Fəlakət səhər tezdən, Məryəm dərsə getməyə hazırlaşarkən baş verdi. Birdənbirə qızın başı firlandı, sanki yer ayağının altından qaçdı və hüşsuz halda yerə yıxıldı. Ata cəld hərəkətlə qızı qucağına aldı, qızdırmadan alışıb yanan əllərni tutdu. Ana göz yaşları içində "Təcili Yardım"ın nömrəsini yığırdı...

* * *

Məryəm xəstəxana palatasında özünə gəldi. Ayılanda yatağının ətrafında ata anasını və ağ xalatlı həkimləri gördü. Sanki quyunun dibindən səslər gəlirdi.
- Psixi cəhətdən təmamilə zəifləyib, ələdn düşüb...Heş nədə etiraz etməyin.
Ana qızının vəziyyətinin ağırlığını görüb hiçqırmağa başladı...Sonra isə qızın gözlərinə sanki işıq gəldi. Atasının arxasında Əli müəllimi və kursdakı uşaqlarını gördü sanki...Yox, bu həqiqət idi. Uşaqlar qızın yatağını dövrləmişdilər.
- Əli müəllim siz burda nə edirsiniz - Məryəm gückə eşidilən səslə soruşdu. Gözlərində isə sevincdən qığılcım oynayırdı.
- Qızım, sən özün huşsuz halda sayıqlayırdın ki, dostların və Əli müəllim gəlsin. Biz də ananla onları dəvət elədik,- ata ananın yanağına süzülən yaşı şəhadət barmağı ilə silərək, cavab verdi- Bundan sonra ürəyin nə istəsə bizə de, yaxşımı qızım
Məryəm gülümsədi və gözlərini yumdu. Sanki çiyinlərində ağır yük götürmüşdülər... Yuxunun içindən həkimlərin səsini eşidi.
- Krizis artıq ötüb keçdi...
- Əlhəmdu lilləhi rabbi-l-aləmin - Əli müəllimin səsi eşidildi.
Bir azdan şirin və rahatlıq verən yuxu qızı öz ağuşuna aldı...

* * *

Ardi var...
Əvvələ qayıt
Humeyra
nəzarətçi

İsmarışGöndərilib: Çər. Dek. 29, 2004 12:27 pm    İsmarış mətni: Sitatla cavab ver

* * *

- Mən heç vaxt namaz qılmamışam,- xəstəxanatdan qayıdanda Məryəmin atası Əhməd Əli müəllimə avtobusda dedi.
- Baxın, bu kitabça sizə kömək eləyər,- deyib, Əli müəllim paltosunun iç cibindən balaca bir kitabça çıxardı,-burda namaz haqqında bütün suallarınıza cavab tapa bilərsiniz.
- Ah, kaş ki, bizim qızımız tezcə evə qayıdaydı ,- Məryəmin anası Fatimə öz həyat yoldaşına sığınaraq bərkdən pıçıldadı,- Mən onun namaz qılmağına bir də heç vaxt mane olmayacam...
- Əgər uşaq Allahın buyuruqlarını yerinə yetirirsə, ona mane olmaq olmaz,- Əli müəllim mülayim şəkildə qeyd elədi,- Hər şey yaxşı olacaq, inşaAllah...Siz çox yaxşı ailəsiniz

* * *

Fatimə ilə Əhməd evə gələndə, atanın ilk işi kitab şkafının ən mötəbər yerinə qoyulmuş, lakin bircə dəfə də oxunmamış Quranı götürüb çoxmənlı şəkildə onu yazı masasının üstünə qoydu.
- Gedim görüm, dəstəmazı necə alirla,- deyib Əli müəllimin verdiyi götürüb vanna otağına keçdi.
Fatimə razlıqı əlaməti olaraq, başını tərpətdi, sonra isə mətbəxə daxil olub soyuducunu açdı. Nəyisə xatırlayırmış kimi bir neçə dəqiqə dayandı, sonra kolbasanı götürüb pəncərədən baıra atdı. Sahibsiz küçə itləri hardan gəldiyini başa düşmədikləri gözlənilməz yeməyin üstünə cumdular...

* * *
Əvvələ qayıt
İsmarışları göstər:   
Yeni mövzu aç   Cavab göndər     Forumun ana səhifəsi -> Ədəbiyyat Bütün saatlar GMT + 4 Saat
Səhifə Əvvəlki  1, 2
2 səhifə (Cəmi 2 səhifə)

Keç:  
Bu forumda yeni mövzu aça bilməzsiniz.
Bu forumdakı ismarışlara cavab verə bilməzsiniz.
Bu forumdakı ismarışlarınızı redaktə edə biməzsiniz.
Bu forumdakı ismarışlarınızı silə bilməzsiniz.
Bu forumdakı sorğularda səs verə bilməzsiniz.

Azerislam.com

Azerbaijan<!--Iravan-end>
Azerislam
Azerislam
Waytoquran